In Kabeldistrict vind je een wisselende expositie met street art-kunstwerken. Kunstenaar en curator Micha de Bie creëerde zelf een aantal kunstwerken in Kabeldistrict en zocht naar kunstenaars die aansluiten bij zijn stijl; abstract geometrisch en grafisch. In de huidige serie zijn naast Micha de Bie de kunstenaars Ricardo van Zwol, Said Kinos, YorkOne, Daan Rietbergen, Sabotage en Guido de Boer te zien.
Huidige werken
Op de wand in Kabeldistrict vind je momenteel de volgende werken:
Ricardo van Zwol | Portret Arbeider en Piet Zwart
Deze mural is een terugblik naar het verleden een ode aan de oude kabelfabriek, de voormalige NKF. De oude fabriekswerker kijkt weemoedig terug naar vervlogen tijden. Daarnaast staat industrieel vormgever Piet Zwart centraal die verschillend grafisch ontwerp deed voor de NKF. Het kleurenpallet van deze mural kwam vaak terug in zijn werk. Ricardo: ‘Met de geometrische vormen en cirkels probeer ik beweging in het werk krijgen. In de cirkelvormen zijn een aantal fabriekselementen te zien die verwijzen naar de machines waar de kabels mee werden gemaakt.’
Saïd Kinos | (zonder titel)
Saïd Kinos is gefascineerd door alle manieren waarom mensen communiceren, de hoge snelheid waarmee we informatie krijgen gepresenteerd en daarmee de vergankelijkheid van onze communicatievormen. Hij gebruikt verschillende visuele elementen, stelt ze opnieuw samen en creëert zo zijn eigen versie van de werkelijkheid in zijn schilderijen, installaties en grote (openbare) muurschilderingen.
YorkOne | (zonder titel)
YorkOne liet zich inspireren door de bedrijfslogo’s en muziekalbum-belettering van de jaren 70 en 80 en dompelde zich in de vroege jaren ’80 onder in de straatkunstscene tijdens de punk-graffitigolf in Amsterdam. Hij omarmde de graffiti-stijl van de New Yorkse metro en ontwikkelde een onderscheidende stijl waarin hij de rebelse energie van moderne graffiti combineert met symmetrische typografie. Zijn letters transformeren vaak tot abstracte vormen, waardoor kijkers worden uitgenodigd verborgen boodschappen te ontdekken binnen de kleuren en vormen.
Daan Rietbergen | Vimeto – L
Daan Rietbergen ziet zijn letters als levende, individuele karakters die op zichzelf kunnen staan, maar ook samen één familie vormen. De regels die hij zichzelf oplegt tijdens het ontwerpen wegen vaak zwaarder dan de leesbaarheid. ‘ Vimeto is een variabel typografisch systeem gebaseerd op minimaal vier horizontale balken met hetzelfde gewicht. De horizontale balken worden ondersteund door een opstaande, verticale balk in het midden, waardoor een soort ruggengraat ontstaat, wat de vorm sterk en stabiel maakt. Vimeto is een typografisch onderzoek om te kijken wat er met de leesbaarheid van letters gebeurt, als er meer horizontale lijnen worden toegevoegd.’
Sabotage | History Repeats
‘Sabotage’ maakt onder verschillende pseudoniemen typografische schilderingen, vaak op verlaten plekken. Met zelfgemaakte rollers en spuitgereedschappen komt hij tot nieuwe technieken en vormen. History Repeats gaat over het conflict tussen twee tegengestelde krachten: het groen wil vooruit, maar de rode kracht houdt vast aan het verleden en stopt de vooruitgang. Uiteindelijk ontstaat er een status quo en zal de geschiedenis zich steeds herhalen.
Micha de Bie | CHANGE
Strakke typografie, geometrie, wiskundige benadering, contrasten van verfijnd en log, patronen en het combineren van computertechniek en ambachtelijk handwerk zijn de ingrediënten van de ontwerpen van Micha de Bie. Hij zoekt in zijn werk naar een balans tussen de zelf opgelegde beperkte hoeveelheid, vaak geometrische, basisvormen die hij mag gebruiken. Micha: ‘Change gaat over hoe je tegen dingen aankijkt en er een mening over hebt. Je mening wordt gevormd door hoe jij tegen dingen aankijkt en is dat, voor jou, de waarheid. Een ander kijkt er anders tegenaan en is dat voor diegene de waarheid. Bekijk het ook eens vanuit het standpunt van de ander, ‘Change your point of view’. Is dit kunstwerk nu zo geschreven dat het perspectief links en onder zit of toch rechts en boven?
Guido de Boer | IMAGINE
Je kent het werk van Guido de Boer misschien wel uit het Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum Schiedam, het HEM en het GEM/Kunstmuseum. Zijn werk bestaat uit beelden die je leest en teksten die je visueel ervaart. Zijn werk is vaak groot, monumentaal, met de hand gemaakt en daardoor expressief en tegelijkertijd grafisch en geordend.
Eerdere werken
Deze werken vond je eerder in Kabeldistrict. Ze zijn inmiddels vervangen voor nieuwe street art.