Skip to main content
6 september 2021|
KD LabNieuws

‘Een speeltuin voor ingenieurs’

Foto met dank aan Berkelaar MRT

Een ingenieursbureau dat mikt op vreemdsoortige projecten. Zo omschrijft Wiebe Berkelaar zijn bedrijf Berkelaar MRT. Met een passie voor alles wat beweegt, legt Wiebe zich samen met zijn team in KD Lab in Kabeldistrict toe op de meest uiteenlopende uitdagingen. ‘Berkelaar MRT is een speeltuin voor ingenieurs’.

Magnetische zweeftrein en intelligente zaklampen

Een levensgrote T-Rex animatronic: eentje die beweegt en er wel heel realistisch uitziet. 13 meter lang en 5 meter hoog. Daar maakt Berkelaar MRT de robot voor. En een enorme camera-arm, met een contragewicht van maar liefst 430 kilo zodat alles in balans blijft en bestuurbaar blijft. Alles werd ontworpen in Delft, door Berkelaar MRT. ‘Hoewel ik al onze projecten heel tof vindt, was deze wel heel bijzonder’, geeft Wiebe Berkelaar toe. ‘Want met deze camera-arm is de finale van de Superbowl gefilmd.’ Maar ook productielijnen, opstellingen voor Research and Development op universiteiten, een magnetische zweeftrein en intelligente zaklampen voor het DomUnder project in Utrecht kwamen al uit de koker van Berkelaar. Het bedrijf neemt het mechanische en elektrische ontwerp voor zijn rekening en ontwikkelt de software. De productie wordt uitbesteed.

Wiebe studeerde Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en besloot tijdens zijn studie dat hij eigenlijk gewoon stage wilde lopen bij zijn eigen bedrijf, waar hij zelf kon bepalen welke projecten hij zou oppakken. Hij kreeg namelijk inmiddels al behoorlijk wat aanvragen om machines te automatiseren. ‘Een stage als zelfstandig ondernemer. Daar hadden ze – nu zo’n 12 jaar geleden – nog nooit van gehoord. Maar uiteindelijk kreeg ik akkoord. Ik ben toen mijn eigen bedrijf gestart en ben nooit meer gestopt.’ En omdat Berkelaar MRT zulke opvallende projecten oppakt, weten opdrachtgevers hem als vanzelf te vinden. Inmiddels werkt Berkelaar MRT met drie medewerkers in vaste dienst en een wisselende flexibele schil. ‘Juist omdat we zulke uiteenlopende projecten oppakken, wil ik per project de juiste expertise invliegen’, legt Wiebe uit.

Ook een soort museum

En voor de flexibiliteit die Berkelaar MRT zoekt, bleek KD Lab in Kabeldistrict erg geschikt. ‘Nadat we ons oude bedrijfsverzamelgebouw uit moesten, kwam ik met KD Lab in aanraking en dat bleek goed te passen bij mijn wensen. De houten constructie in de oude fabriekshal ziet er heel mooi uit en omdat we één van de eerste huurders waren, hadden we de keuze in welke ruimte we wilden betrekken. We zitten op de eerste verdieping, met uitzicht op de bootjes op de Schie.

Net als in ons vorige pand hopen we aansluiting te vinden met de andere start-ups en scale-ups om van elkaar te leren en hier samen een community te vormen.’ En voor Wiebe zat er aan KD Lab nog een groot voordeel: achterin de fabriek hebben we nu 250 m² aan werkruime, onze speeltuin. Hier ontwikkelen we onze prototypes en machines. Als bijkomend voordeel kunnen we ook alles wat we hebben gemaakt voor het Delft Science Centre hier opslaan, nu dit op zoek is naar een nieuwe locatie. Dat maakt van onze werkruimte ook een soort museum.’

Foto door Berkelaar MRT

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.