Skip to main content
30 november 2021|
NieuwsWerken in Kabeldistrict

Raccoon Serious Games wint Beste Diabetesidee 2021

Raccoon Serious Games wint Beste Diabetesidee 2021

Het is voor veel jongeren maar lastig om aan hun vrienden uit te leggen hoe het is om diabetes te hebben. En dat terwijl jongeren liever steun zoeken bij vrienden dan bij hun ouders. Daarom ontwikkelde Raccoon Serious Games uit Kabeldistrict in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis met steun van het Diabetes Fonds de online serieus game ‘Hyper Control’. Zo voelen jongeren met diabetes zich meer begrepen. De game won dit jaar het Beste Diabetesidee.

Positief middel

Diabetes is grotendeels een onzichtbare ziekte. Aan patiënten kun je meestal niet zien dat zij diabetes hebben en ze draaien vaak volledig mee in de maatschappij. Veel mensen kunnen zich daardoor moeilijk inleven in patiënten en denken, onterecht, dat diabetes type 1 te genezen is. Richard Schol, kinderarts bij Albert Schweitzer Ziekenhuis: ‘Jongeren met diabetes vinden het lastig om hierover met hun vrienden te praten. Jammer, want dit kan hun juist veel steun geven. Maar het is natuurlijk ook niet leuk om het met vrienden te hebben over zoek zijn. De serious game kan hierbij helpen.’ Liesbeth Spoelstra, verpleegkundig specialist bij Reinier de Graaf Gasthuis, vult aan: ‘Ondanks dat kinderen en jongeren sterk en veerkrachtig zijn, is begrip van je omgeving ontzettend belangrijk. De serious game is een laagdrempelige en originele manier om dit voor elkaar te krijgen.’

Daarom gingen Schol en Spoelstra een samenwerking aan met Raccoon Serious Games, onderdeel van Ondernemerscollectief De Brouwerij in Kabeldistrict. Raccoon Serious Games is expert in het maken van serious games en educatieve escape rooms.

Speciaal voor jongeren met diabetes ontwikkelden zij Hyper Control. In deze escaperoom ervaren jongeren hoe het is om diabetes te hebben. Ze moeten bijvoorbeeld continue op hun bloedsuikers letten en ervaren hoe het is om een hypo te hebben. Tim Micklinghoff van Raccoon Serious Games: ‘Met Hyper Control creëren we een positief middel om het gesprek te starten. Op deze manier wordt de serieuze boodschap van het hebben van diabetes, en hoe lastig dit is, op een toffe manier gebracht.’

Woensdag 17 november is de escaperoom Hyper Control uitgeroepen als één van de winnaars van Het Beste Diabetesidee 2021. Het Diabetes Fonds steunt hiermee inspirerende projecten die een bijdrage leveren aan het verlichten van de dagelijkste zorgen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. In januari start de ontwikkeling van de game en deze is naar verwachting in het najaar van 2022 klaar om gespeeld te worden.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.