Plan

De ontwikkeling van een levendige, gemengde én stedelijke Delftse stadswijk.

Toekomst van Kabeldistrict

De transformatie van Schieoevers Noord start met de bouw van Kabeldistrict. In het transformatiegebied Schieoevers Noord komen uiteindelijk 7.500 woningen, waarvan zo’n 3.200 tot 3.500 woningen en 70.000 m² bedrijfsruimten, commerciële en maatschappelijke voorzieningen in Kabeldistrict. Het wordt een dynamisch werk- en woongebied. Met huur- en koopwoningen en bedrijfsruimtes in alle soorten en maten, zit er wellicht ook iets tussen voor jou.

Toelichting plannen

Kabeldistrict wordt zo ontworpen dat de combinatie van bedrijvigheid en wonen een plezierige dynamiek oplevert. Aan de spoorzijde wordt de grotere maakindustrie geconcentreerd, met zeer goede bereikbaarheid over de weg via de nieuw aan te leggen Spoorlaan (de “omgeklapte” Schieweg). Vanaf het naastgelegen station ben je met de trein in een kwartier in Rotterdam of Den Haag. De wijk ligt bovendien op loopafstand van de TU. Binnen de wijk worden de straten autoluw. Je kunt hier heerlijk wonen en werken aan huis, met op loopafstand diverse pleinen, voorzieningen, veel groen en een stadspark aan het water. Een echte stadswijk met diversiteit aan gebouwen tot wel 95 meter hoog. Deze wijk biedt je een heerlijke combinatie van reuring en rust.

Terugkoppeling participatie
Lees hier het verslag van het participatietraject van Schieoevers Noord en Kabeldistrict: schieoeversnoord.nl/meedenken.

Klik hierVideo ‘Planpresentatie participatie 2021’
Augustus 2021
Oplevering KD Lab en eerste fase Tijdelijk Park
Januari 2021
Start participatie Schieoevers Noord
Januari 2021
Opening KD Campus
Juli 2020
Anterieure Overeenkomst getekend
December 2019
Voorlopig ontwerp Stedenbouwkundig plan
Volledige planning bekijken?

Station Delft Campus

Het spoor wordt verbreed naar vier sporen en het station wordt na verbouwing het eerste energieneutrale station van Nederland.

Nieuwe verbinding

De Gelatinebrug. Een nieuwe fiets-loopbrug naar TU Delft verbetert de aansluiting tussen het station, het Kabeldistrict en de campus.

Spoorlaan

Dit wordt de nieuwe doorgaande verbinding van de Kruithuisweg naar het centrum. visualisatie kabeldistrict

Het Fabrieksplein

Op het plein blijven de schoorsteen en het grote vat kenmerkende historische ijkpunten. Hier komt een groot aantal van de voorzieningen. visualisatie kabeldistrict

Schiepark en -plein

De verplaatsing van de doorgaande weg naar de Spoorlaan biedt ruimte voor de aanleg van een park en een plein aan het water van de Schie.

Geluidswering

Indien enigszins mogelijk blijft deze kenmerkende oude fabrieksmuur staan en zal hij onderdeel vormen van de geluidswering.

Shared Space

Het ‘weefsel’, het stratenplan in de wijk, zal als ‘shared space’ worden ingericht: de auto is te gast en er kan dus volop worden gewandeld, gespeeld, geskate en gefietst. visualisatie kabeldistrict

Hartlijn

Door het hart van de wijk is dit de belangrijkste straat die de verschillende pleinen en bouwvelden verbindt. De Hartlijn wordt een divers gebied, met voorzieningen, retail, woningen en horeca. visualisatie kabeldistrict

Gemengde bouwvelden

Elk bouwveld krijgt een gemengde functie van werken en wonen. Bouwhoogtes variëren van vijftien tot negentig meter.

Het stedenbouwkundig plan

De zes pijlers van Kabeldistrict

Delft ambieert uit te groeien tot ‘HighTech Capital’. De ontwikkeling van Kabeldistrict draagt bij aan het waarmaken van die ambitie. De kernwaarden voor dit nieuwe werk-woongebied zijn vastgelegd in zes ‘pijlers’:

Smart Tech

Start- en scale-ups in de hightech-maaksector vinden hier gevarieerde werk-, laboratorium- en productieruimtes met alle bijbehorende voorzieningen.

Gemengd

In Kabeldistrict komt een mix van werken en wonen, startende en groeiende bedrijven en horeca. Zowel bedrijvigheid als rust en ontspanning.

Menselijk

Sociale duurzaamheid en de menselijke maat zijn leidend. Mensen ontmoeten elkaar op de pleinen, in het nieuwe Schiepark en in gemeenschappelijke tuinen.

Stedelijk

Hier komt een compact en hoogwaardig leefklimaat met stedelijke kenmerken: een divers aanbod van woningen, werkruimtes en voorzieningen, direct aan het station.

Gelaagd

De hightech toekomst en het industriële heden komen hier samen en geven Kabeldistrict een ziel. Een volstrekt eigen karakter, zichtbaar én voelbaar.

Verbonden

Volstrekt eigen en tegelijk op alle mogelijke manieren verbonden met de directe omgeving en de rest van de Randstad, dát is Kabeldistrict.

Wonen in Kabeldistrict

Grootstedelijk wonen in een levendige, groene omgeving, met alle voorzieningen op loopafstand. Kabeldistrict krijgt een gevarieerd woningaanbod van appartementen tot stadswoningen. Met gemeenschappelijke dak- en binnentuinen, de beroemde ‘Delftse stoep’ en het nieuwe park aan de Schie, ontstaat hier een fijne plek om te wonen.

Meer over wonen

Werken in Kabeldistrict

Kabeldistrict wordt dé plek waar Delft als HighTech Capital vorm krijgt. High- en smart tech bedrijven – gericht op o.a. de medische wereld, ruimtevaart en wetenschap – kunnen hier starten of uitbouwen. Daaromheen zullen bedrijven en voorzieningen inspringen op de kansen die ze zien. Denk bijvoorbeeld aan een ambachtelijke bakker, een huisartspraktijk, een lokale super, administratiekantoren, webbouwers, een bloemenwinkel of een zaak voor interieurinrichting.

Meer over werken

Team

Ontmoet de mensen die hun expertise en enthousiasme inzetten om de ambities van Kabeldistrict waar te maken.

Michiel van Loon van Mei Architecten. Foto: Marianne Q

Michiel van Loon

Stedenbouwkundige / Architect

Het team van Mei architects and planners heeft het voorlopig stedenbouwkundig plan van het Kabeldistrict ontwikkeld. Daarin komen alle aspecten van een duurzame leefomgeving bij elkaar en wordt het industrieel erfgoed geïntegreerd in de nieuwe wijk. Op deze schaal is dat, zelfs binnen Europa, onderscheidend. Ik hoop dat mensen met verschillende achtergronden en leeftijden hier met plezier en een zekere trots komen wonen en werken. Zo maken we van het Kabeldistrict een aantrekkelijk, productief en bruisend gebied.

Michiel van Loon
Architect bij Mei architects and planners

Marius Heijn & Olga Wagenaar

Gebiedsontwikkelaars

Amvest en Kondor Wessels Vastgoed bundelen hun krachten om de Nederlandse Kabelfabriek te transformeren tot Kabeldistrict.
Olga: "Werken bij huis en wonen bij je werk gaan hier op een fijne manier samenkomen. We denken veel na over de combinatie van de menselijke schaal en zo’n hoogstedelijke omgeving. Delft bruist van ondernemerschap en ik vind het gaaf om te zien hoe uitvindingen en nieuwe technologie hier nu al resulteren in productiviteit."
Marius: “Er is in Nederland, terecht, veel aandacht voor het enorme tekort aan woningen, zeker in steden. De aandacht voor het tekort aan bedrijfs- en maakruimte krijgt daardoor minder aandacht.
Maar zeker in en nabij steden is dit tekort gigantisch. Terwijl steden niet kunnen bestaan zonder het faciliteren van die ruimtes.
Delft is natuurlijk een stad die met de TU Delft haar identiteit mede ontleent aan technologie en hightech industrie. Het vasthouden en faciliteren van dergelijke bedrijvigheid is vitaal voor Delft.
Daarom zal Kabeldistrict straks niet alleen bijna 3.500 woningen bevatten maar ook ca. 70.000 m² bedrijvigheid; goed voor ca. 1.000 banen.”

Marius Heijn en Olga Wagenaar
Gebiedsontwikkelaars bij Kondor Wessels Vastgoed en Amvest

Amber Leeman van de Kabelfabriek. Foto: Marianne Q

Amber Leeman

Strategisch ontwerper

In de identiteit hebben we zowel de oude kenmerken als de nieuwe plannen proberen te laten zien. Omdat we het gebied kennen en weten wat er speelt, was het voor ons geweldig om voor het Kabeldistrict het beeldmerk en de communicatie te ontwikkelen.
Ons bureau zit al sinds 2009 in een van de oude fabriekshallen. In de begintijd hebben we hier samen met de andere bedrijven er onze werkplaatsen en kantoren opgebouwd. Het zou mooi zijn om dit soort samenwerkingen te behouden, ook met de nieuwe ondernemers in het gebied.

Amber Leeman
Strategisch ontwerper, de Kabelfabriek

Kristian Koreman

Landschapsarchitect

Wij ontwerpen de openbare ruimte en denken tegelijk integraal mee met het stedenbouwkundig plan. De grote uitdaging is hoe je een dichtbebouwd gebied aangenaam maakt. Dat doen we door voor elke plek het maximale eruit te halen, gelet op zon, wind, een plekje om te zitten, beplanting, water. Dit project is heel groot en tegelijk ‘klein’, met aandacht voor verfijning en details.
Mijn streven is dat dit echt het Kabeldistrict wordt: herkenbaar en eigenwijs. Iets van Delft, iets historisch, maar vooral onmiskenbaar zichzelf.

Kristian Koreman,
Landschapsarchitect bij ZUS

Veelgestelde vragen

Wie werken er aan de ontwikkeling van Kabeldistrict?

De gebiedsontwikkeling is een initiatief en samenwerking tussen Amvest en Kondor Wessels Vastgoed. Mei architects en planners werken als stedenbouwkundig architect aan het plan en ZUS werkt als landschapsarchitect aan het ontwerp. Daarnaast werken er nog veel mensen vanuit verschillende expertises aan de transformatie van het gebied. Meer weten over het team? Bekijk hier de plannen.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een woning?

Je kunt je nu al aanmelden als geïnteresseerde! We houden je op de hoogte van nieuws en evenementen via onze nieuwsbrief. Inschrijven voor een woning kan pas op een later moment. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de plannen voor Kabeldistrict.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een kantoorruimte, werkplek of commerciële ruimte?

In de huidige fabriekshallen van de voormalige Nederlandse Kabelfabriek in Kabeldistrict zijn diverse ruimten te huur zoals het KD Lab voor de innovatieve maakindustrie. Vul het contactformulier in om meer informatie te ontvangen of een afspraak in te plannen.

De plannen voor de toekomstige bedrijfsruimten zijn nog volop in de maak. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Wanneer start de bouw?

De transformatie van Kabeldistrict is een uitgebreid en intensief proces dat uit verschillende fases bestaat. Naar verwachting kan de bouw van de eerste fase in 2023 starten. De verdere bouw vindt gefaseerd en per deelgebied plaats.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.