Skip to main content
13 juni 2023|
NieuwsWerken in Kabeldistrict

‘Ons maaktheater heeft een nieuwe dimensie gekregen’

HAL015 Kabeldistrict, Delft

Door een langdurige verbouwing van de locatie in het centrum van Delft kwam het Rietveld Theater in Kabeldistrict terecht. En dat bracht meer mogelijkheden dan de organisatie ooit voor mogelijk hield. Afgelopen jaar opende HAL015 de deuren. “De flexibiliteit en dynamiek van Kabeldistrict hebben ons een enorme boost gegeven.”

‘Kabeldistrict past bij wie we zijn’

Dat de organisatie van het Rietveld Theater in Kabeldistrict terechtkwam, was een beetje toeval. Het theater, in de binnenstad van Delft, is gevestigd in een oude school die toe was aan renovatie. Toen deze langer op zicht liet wachten dan gedacht, bedacht de organisatie dat een tijdelijke locatie nodig was. Ze stuitten op Kabeldistrict en konden een tijdelijk theater huisvesten in één van de oude fabriekshallen. Dunja Gasper, coördinator van het Rietveld Theater, vertelt: “Veel organisaties vinden zo’n oude fabriekshal spannend, maar voor ons was het perfect en het past ook nog eens heel goed bij wie wij zijn.

Het Rietveld Theater is namelijk een maaktheater dat voor het grootste deel draait dankzij enthousiaste vrijwilligers. Daarbij hebben we een aantal getalenteerde ZZP’ers die bijvoorbeeld zorgdragen voor dingen als het geluid, de techniek en de programmering. Maar het zijn toch vooral die vrijwilligers die het Rietveld Theater mogelijk maken. Hier staat namelijk voorop: heb je een goed idee, kom het maar doen bij ons theater. En eigenlijk paste Kabeldistrict hier perfect bij. Wij zijn gewend om alles vanaf nul met de nodige creativiteit en flexibiliteit op te zetten en dat kon in Kabeldistrict ook.”

Meer flexibiliteit

“Voordat wij in de fabriekshal trokken, zat er een garagebedrijf in. Er moest dus flink wat gebeuren”, legt Dunja uit. “Gelukkig denken wij nooit in obstakels en wat er allemaal niet kan. We bedenken wat we graag zouden willen en beginnen dan gewoon. Problemen lossen we al werkende weg wel op.” De organisatie nam het ontwerp en de bouw van het nieuwe theater helemaal voor eigen rekening. Het team van vrijwilligers ontmantelde de oude locatie en bouwde alles samen in Kabeldistrict weer op. Dunja: “Het is op een heel natuurlijke wijze gegroeid. De mensen die het Rietveld Theater uit de stad kennen, zien hier de oude details zeker terug, maar het is toch een heel nieuw soort theater geworden.” Want al werkende weg ontdekte de organisatie dat de locatie in Kabeldistrict het theater veel meer mogelijkheden bracht dan ze van te voren hadden kunnen bedenken.

“We zitten aan de voorzijde van Kabeldistrict en zijn heel zichtbaar van buitenaf en er is een goede toevoerroute.” Maar de meeste mogelijkheden bracht toch de hal: “Het podium staat in het midde”, legt Dunja uit. “Met daaromheen gordijnen. We kunnen zo kiezen voor een klassieke theateropstelling, door de achterkant dicht te laten. Maar het is ook mogelijk om het helemaal open te laten. Waar we in het Rietveld Theater in de stad meer aan een klassieke opstelling vast zaten met maximaal honderd man publiek, hebben we hier veel meer flexibiliteit. Zo kan een deel van de tribune tot podium worden omgebouwd. Daardoor wordt het toneel en de gehele foyer zit- of standruimte en is er meer publiek mogelijk. Zo’n 150 man. Bovendien is het geluid hier in Kabeldistrict, mede dankzij onze technici, echt heel goed. We hadden zo ineens de mogelijkheid om bijvoorbeeld ook een poppodium te worden. En die kans grepen me met beide handen aan.”

Jazz orkest, operakoren en musicalgezelschappen

Met het ontstaan van HAL015 merkt Dunja dat veel meer verschillende doelgroepen het theater weten te vinden. “Dat heeft enerzijds te maken met de gunstige ligging ten opzichte van de TU Delft. Studenten komen sowieso al graag naar Kabeldistrict en weten nu ook de weg naar ons te vinden. Maar het heeft ook te maken met de keur aan mogelijkheden die we hier hebben. We kunnen hier verschillende sferen neerzetten en tegen mensen met zeer uiteenlopende ideeën is het gewoon mogelijk om te zeggen: ja, dat kunnen wij hier samen met jullie creëren. Er komen hier inmiddels een heleboel bandjes, maar ook het studenten jazz orkest, operakoren en musicalgezelschappen weten ons te vinden. En het theater wordt regelmatig gebruikt voor masterclasses. Dat hadden we van te voren allemaal nooit kunnen bedenken. Wat dat betreft heeft ons maaktheater echt een totaal nieuwe dimensie gekregen.” De dynamiek in Kabeldistrict geeft HAL015 ook een enorme boost, vertelt Dunja: “Zodra we ons hier vestigden, voelden we meteen dat we deel uitmaakten van een groter geheel. En dat gevoel klopte. Er zitten hier zo veel uiteenlopende ondernemers. Zo hebben we Delft Offshore Turbine (DOT) en brouwerij De Koperen Kat als buren.

Onze buren komen ons gerust helpen met een heftruck en foodtruck De Sol helpt ons bij het organiseren van een borrel of het klaarmaken van een lunch tijdens de pauze van één van de masterclasses. Wij hebben zelf geen kok, dus dat we met dit soort samenwerkingen nog meer kunnen bereiken en verder groeien, vinden we geweldig.”

HAL015 hoeft zich, dankzij de komst naar Kabeldstrict, geen limieten op te leggen en doet dat ook niet voor de toekomst. “In de zomer willen we gebruikmaken van het KD Buiten terrein en hier willen we een gevarieerde programmering aanbieden, zodat verschillende doelgroepen kunnen kennismaken met ons theater en Kabeldistrict.” Maar ook nadat de verbouwing van het Rietveld Theater in de binnenstad klaar is, ziet Dunja nog mogelijkheden voor HAL015. “Het afgelopen jaar heeft ons zo veel gebracht en dat heeft onze ogen geopend. Het publiek in de Delftse binnenstad kent het Rietveld Theater en weet wat ze daar kan verwachten en wat daar mogelijk is. En dat willen we daar ook zeker weer gaan doen. Maar in HAL015 past het gevarieerde aanbod juist heel erg bij Kabeldistrict en de verschillende doelgroepen die hier nu en de in de toekomst zullen komen. Wij zijn er in ieder geval klaar voor, want ons uitgangspunt is: ja goed, laten we het doen.”

Volg HAL015

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.