Locatie

Een nieuwe stadswijk aan de Schie, met een industrieel verleden.

Transformatie van formaat

Kabeldistrict is onderdeel van Schieoevers Noord. De gemeente Delft heeft Schieoevers Noord benoemd tot transformatiegebied. De huidige bedrijventerreinen zullen veranderen in levendige, gemengde stedelijke gebieden met ruimte voor kennisintensieve en innovatieve maakindustrie. Dat past helemaal bij de ambitie om dé High Tech Capital van Nederland te worden. De gemeente heeft hiervoor de ambities en het ruimtelijk kader voor Schieoevers vastgesteld. De ontwikkeling van Kabeldistrict is de eerste stap in de concrete uitwerking daarvan. Het bestemmingsplan is momenteel in procedure.

Het ontstaan van Kabeldistrict

Al in de achttiende eeuw ontstaat industrie aan de Schieoevers: bekend is dat hier in 1742 maar liefst zeventien aardewasserijen gevestigd waren voor de productie van Delfts blauw. Later vestigen de Nederlandse Oliefabriek (Calvé), de Gist- en Spiritusfabriek, de Lijm- en Gelatinefabriek en de Nederlandse Kabelfabriek zich langs de oevers van de Schie.

In de loop van de twintigste eeuw ontstaat op Schieoevers een fors bedrijventerrein. De karakteristieke fabriekshallen van de Nederlandse Kabelfabriek vormen daarbinnen een opvallend element. Het huidige Kabeldistrict betreft de oude Kabelfabriek II (dat is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog).

Aan het eind van de jaren negentig komen de meeste van deze hallen leeg te staan. Maar nog altijd ademt het hier ondernemersgeest en innovatie – zoals de huidige gebruikers je kunnen vertellen: start-ups, creatieve ondernemers, kunstenaars, stadsbrouwerij De Koperen Kat en bouldercentrum Delfts Bleau vinden hier de ruimte om hun ideeën uit te voeren.

Visie voor Kabeldistrict

Het terrein van de Nederlandse Kabelfabriek II inclusief de Suez locatie wordt getransformeerd tot Kabeldistrict: een ondernemend, stedelijk werk-woongebied met een eigentijds, industrieel karakter. De perfecte omgeving voor hightech kennisintensieve bedrijven én ambachtelijke maakindustrie en tegelijk een groene, levendige wijk aan het water, waar het heerlijk wonen en vertoeven is.

Station Delft Campus ligt tegen Kabeldistrict aan. De TU Delft aan de overkant van de Schie wordt met een loop- en fietsbrug bereikbaar, terwijl ook het oude centrum van Delft op een steenworp afstand ligt. Zo bevindt Kabeldistrict zich midden in het hart van techniek, kennis en mobiliteit.

Dit alles met een kenmerkende industriële uitstraling, waarbij delen van de fabrieksgevels, met de stoere spanten, het opvallende raamwerk en de schoorsteen, behouden blijft.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.