Skip to main content
19 februari 2021|
NieuwsWerken in Kabeldistrict

Kitepower: nieuwe stap in het opwekken van windenergie

Kitepower, Kabeldistrict

In de Schiehallen, in het hart van Kabeldistrict, vindt een revolutie plaats. Hier werkt Kitepower aan windenergie die voor iedereen toegankelijk is en bovendien kostenefficiënt, beter te transporteren en veel mobieler is. Dit doen zij door windenergie uit enorme vliegers te halen. ‘Wij nemen een compleet nieuwe stap in het opwekken van windenergie’.

Enorme vliegers

Kitepower verhuisde onlangs naar Kabeldistrict en plukte al snel de vruchten van deze stap. Operations manager Johannes Stark: ‘Wij zijn één van de laatste bedrijven die hier is gekomen en hadden niet verwacht zo snel aansluiting te vinden bij de hightechbedrijven die er al zijn gevestigd. Maar niets was minder waar. Binnen enkele dagen hadden we al waardevolle contacten gelegd, waar we op bijna dagelijkse basis kennis mee uitwisselen.’

Kitepower mag dan nieuw zijn in de Schiehallen, het bedrijf is beslist geen nieuwkomer. Al in 2007 produceerde een onderzoeksteam van de TU Delft, onder leiding van Wubbo Ockels, een kitepowersysteem om te bewijzen dat het systeem echt kan werken. In 2016 richten Johannes Peschel en Roland Schmehl Kitepower op om het onderzoek naar een hoger niveau te tillen.

Kitepower produceert een innovatief en kostenefficiënt alternatief voor windturbines en windmolens voor het opwekken van energie. Met enorme vliegers van tussen de 60 en 100 m² wordt met een gepatenteerd systeem energie opgewekt en opgevangen. Het systeem heeft 90% minder materiaal nodig dan huidige systemen die windenergie genereren en is tweemaal zo effectief als bestaande systemen.

Compact en mobiel

Simpel uitgelegd zijn er sensoren geplaatst onderaan de grote vliegers van Kitepower, er vlak onder hangt een robot. Hiermee is vanaf de grond de trekkracht en positie van de vlieger te regelen. Op de grond staat een generator die de trekkracht kan omzetten in elektriciteit. Momenteel ligt er ruim een dozijn grote vliegers in de productiehal van Kabeldistrict en gaat het 100 kW systeem van Kitepower binnenkort voor het eerst de lucht in, op Curaçao. Een spannende ontwikkeling.

Johannes legt uit dat het opbouwen, ontwikkelen en onderhouden van windmolens duur en arbeidsintensief is. Bovendien is het niet altijd mogelijk om op een bepaalde plek een windmolen te plaatsen. De vliegers komen veel hoger dan traditionele windmolens en kunnen zo constant stevigere wind opvangen en omzetten dan traditionele windenergiesystemen. Het alternatief van Kitepower is compacter en mobiel, staat niet storend in het zicht en maakt geen herrie. Het systeem is overal te gebruiken.

Kitepower, Kabeldistrict

Stapje voor stapje

‘Er zijn nog honderden afgelegen plekken ter wereld waar het lastig is om elektriciteit aan te leggen of op te wekken, bijvoorbeeld op eilanden of moeilijk bereikbare gebieden’, vertelt Johannes. ‘Hier wordt al snel gegrepen naar dieselgeneratoren, terwijl het Kitepower systeem juist op deze plaatsen een goed, duurzaam alternatief is. Het compacte systeem is ook een goede vervanger voor dieselgeneratoren op plekken waar tijdelijk energie nodig is, zoals op bouwplaatsen. Zo wordt duurzame energie ook op tijdelijke basis mogelijk.’

Johannes: ‘We begeven ons op bepaalde vlakken nog op onbekend terrein. We moeten bekijken hoe de doeken, lijnen en sensoren de elementen op lange termijn weerstaan. Onlangs hebben we duurzame batterijen in het Kitepower-energiesysteem geïntegreerd, waardoor we nu echt een mobiele off-grid oplossing hebben gevonden. En zo blijven we ons systeem ontwikkelen en verbeteren.’

Bekijk de video

Volg Kitepower

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.