Skip to main content
4 oktober 2022|
NieuwsWerken in Kabeldistrict

Kitepower haalt ruim €850.000 op met crowdfunding voor mobiel airborne windsysteem

Kitepower | Kabeldistrict

Om moeilijk bereikbare plekken van (duurzame) energie te voorzien, startte Kitepower een crowdfunding. In Kabeldistrict ontwikkelt de start-up het eerste mobiele airborne windsysteem ter wereld, dat voor windenergie kan zorgen op moeilijk begaanbare plekken, zoals afgelegen eilanden, rampgebieden, vluchtelingenkampen en bouwplaatsen. De crowdfunding was een groot succes. Kitepower behaalde met ruim €850.000 120% van het benodigde bedrag binnen.

Duurzaamheidsexperts Wubbo Ockels en Henk Hutting stonden aan de wieg van Kitepower. Het project werd opgestart aan de TU Delft en inmiddels wordt het mobiel airborne windsysteem (AWES) verder ontwikkeld in Kabeldistrict. De afgelopen vijf jaar heeft Kitepower nauw samengewerkt met het Ministerie van Defensie om de units in te zetten in onherbergzame gebieden. CEO van Kitepower Johannes Peschel legt uit: “Het installeren en runnen van het systeem duurt nog geen halve dag en er is geen specifieke kennis voor nodig. De units kunnen overal geplaatst worden en dat maakt ze perfect voor het inzetten bij bijvoorbeeld natuurrampen of militaire missies.”

Kitepower, Kabeldistrict

Vervanging

Kitepower startte de crowdfunding niet alleen om het systeem verder te ontwikkelingen voor lastig begaanbare plekken of op ramplocaties, maar ziet ook mogelijkheden voor de vervanging van huidige windmolens. Peschel: “In de afgelopen twintig jaar is de geïnstalleerde capaciteit van windmolens wereldwijd met 10% toegenomen. Windmolens gaan zo’n 30 tot 40 jaar mee. Dat wil zeggen dat een groot deel van de windmolens rond 2050 aan vervanging toe is. Het mobiele airborne windsysteem van Kitepower bestaat uit 90% minder materiaal dan windmolen, reparaties zijn goedkoper en het systeem heeft een langere levensuur. Dit resulteert in significant minder CO2 uitstoot per gewonnen kW.”

De Delftse start-up startte in mei met een crowdfunding en wilde voor het verder ontwikkelen van hun systeem €700.000 ophalen. Uiteindelijk stopte de teller op ruim €861.000 en stapten 738 investeerders uit binnen- en buitenland in het project. Kitepower laat weten ‘verheugd te zijn’ met het succes van de crowdfuning. Lees meer: Kitepower, nieuwe stap in het opwekken van windenergie.

Kitepower, Kabeldistrict

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.