Skip to main content
3 december 2020|
NieuwsWerken in Kabeldistrict

Delft High Tech Capital

Het wordt al jaren geroepen: Delft heeft veel potentie als het gaat om hightech. Met de aanwezigheid van de TU Delft, kennisinstituten en veel hightech bedrijven, een uitgebreid ondernemersnetwerk en een stimulerend ecosysteem voor hightech-ondernemers heeft Delft goud in handen. En daar is geen woord van gelogen, zegt Gilbert Bal, die als adviseur ruimte, economie en vastgoed de ondernemers in Delft bijstaat. “Het wordt nu tijd om meer Delftse kennis en innovaties te verzilveren. Helaas is de realiteit nu nog dat veel succesvolle startups geen geschikte groeiruimte in Delft kunnen vinden. Ze zoeken dan hun heil búiten Delft. Zonde, want daarmee blijft veel van de potentie voor Delft onbenut.”

Banen op elk niveau

Met onder meer de broedplaatsen YES!Delft, YES!Delft Labs en – momenteel in aanbouw – NeXt!Delft maken de gemeente en de TU Delft zich sterk om de vele startups en scale-ups te behouden voor Delft. Ook op de Schieoevers met de komst van Kabeldistrict komt er voor de hightech scale-ups steeds meer ruimte. En deze ambitie wordt steeds meer gedeeld door ontwikkelaars en vastgoedeigenaren. “Ik merk dat deze partijen elkaar steeds beter weten te vinden en gezamenlijk nadenken over de vraag hoe we ons kapitaal voor de stad kunnen behouden. Het Schieoevers-bedrijvengebied, met daarin onder andere Kabeldistrict, kan daarbij een belangrijke rol vervullen.” Kabeldistrict zal de komende jaren worden ontwikkeld. Er komen woningen, voorzieningen én bedrijfsruimten.

In totaal is 70.000 m² gereserveerd voor werken. Bal: “Daarvan is de helft, ofwel ruim vijf voetbalvelden groot, gereserveerd voor innovatieve maakbedrijven, die zich voornamelijk bezighouden met het ontwerpen, prototypen en produceren van hightech-innovaties. Daarnaast is een kwart bestemd voor vakonderwijs op het gebied van techniek en technologie. Want hightech betekent banen op elk niveau, van mbo tot universiteit. Zodat wat op de TU Delft wordt bedacht, ook ontwikkeld, gebouwd, onderhouden en gerepareerd kan worden. Ofwel: driekwart van de geplande werkruimte in Kabeldistrict wordt besteed aan hightech. Eigenlijk is het niet zozeer de vraag óf Delft zich kan profileren als High Tech Capital van Nederland, maar wannéér.”

Be good and tell it

En het antwoord op deze vraag is volgens Bal: nu. Waarom? “Nou, als het gaat om hightech, kunnen andere steden veel van ons leren, ook als het gaat om het creëren van een vruchtbaar ecosysteem. Het probleem is alleen dat Delft even getalenteerd als bescheiden is. Want als het gaat om ‘be good and tell it’, valt er nog wel wat te winnen. Als eerste stap hebben we nu een film gemaakt die in alle onbescheidenheid aantoont dat Delft High Tech Capital is. Goed nieuws voor onze scale-ups, zij krijgen steeds meer kansen om door te groeien in Delft.

Goed nieuws voor hightechbedrijven búiten Delft die op zoek zijn naar ruimte. En goed nieuws voor Delftenaren, want het levert banen op – op elk niveau. Mijn tip voor scale-ups: deel je behoefte aan groeiruimte in de vele ondernemersnetwerken in de stad of met de gemeente. Want Delft biedt steeds meer maakruimte. Misschien nog niet voldoende, maar dat verandert binnenkort – flexibele ruimte én betaalbare ruimte.”

Meer weten?

Bekijk het onderstaande filmpje. Doorgroeien in Delft? Neem contact op met Delft Technology Partners via delfttechnologypartners.nl.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en al het nieuws rond Kabeldistrict.